Ting jeg har Googlet for nyligt #1

Som nybagt mor Googler jeg meget, sådan rigtig meget. På trods af, jeg stort set har læst enhver babybog jeg overhovedet har kunne støve op på det danske marked, er der stadig nogle ting man ender med at blive usikker på eller enormt nysgerrig efter. I dette og en række fremtidige blogindlæg vil jeg samle de seneste ting, jeg har Googlet. Jeg tænker der nok er andre end mig, der kan få glæde af dem.

Hvordan renser jeg ører på baby?

Lille Bib har konstant ørevoks i ørerne. Han producerer ikke bare lidt, men rigtig meget ørevoks. Indtil nu har jeg fjernet det forsigtigt med en negl, men der må da være en nemmere og smartere måde. Jeg har altid læst at vatpinde er en dårlig ting, da det blot skubber ørevokset længere ind i øret, så hvad gør man i stedet?

Google gav mig ret i, at ørerensning med vatpinde var kæmpe no go, faktisk skal man helst helt lade være at rense babys ører. De skulle gerne være mere eller mindre selvrensende. Til nøds kan man efter bad tage tippen af håndklædet eller en stofble og kører den forsigtigt rundt i øret, så man får taget det udvendige snask, der sidder. Såfremt, der er dannet en kæmpe prop, som muligvis vil kunne påvirke babys hørelse, skal man hoppe forbi en øre- næse- halslæge, så de kan skylle babys små ører.

Salg af modermælk

Det var af ren og skær nysgerrighed, at jeg Googlede hvordan man sælger modermælk og hvad man kan få for det. Jeg læste i en bog om en, der købte modermælk, da hun ikke selv kunne amme og så tænkte jeg, hvordan mon sådan noget foregår i Danmark?

Det var ikke mange sider, jeg fandt om dette, men jeg fandt dog lidt nyttig information. Man kan i Danmark leverer modermælk til 2 forskellige “mælkebanker”. En i Hvidovre og en på Skejby Sygehus. Mælkecentralen i Hvidovre henter mælk hjemme hos giveren på hele Sjælland, imens man til Mælkekøkkenet på Skejby selv skal leverer mælken ind fra Fyn eller Jylland.

Modermælken bruges især til præmaturebabyer, hvor den nybagte mors mælkeproduktion endnu ikke giver nok næring til det lille pus. Man skal helst henvende sig indenfor de første 8-10 uger, såfremt man gerne vil leverer modermælk. Her indeholder mælken nemlig mest nyttig protein, som er vigtig for de for tidligt fødte babyer.

Mælkepriserne varierer, men umiddelbart kan jeg Google mig til de ligger omkring 175-200 kr. for 1 liter modermælk. Det varierer dog alt efter udbud og efterspørgsel. Når du henvender dig til mælkebankerne bliver du undersøgt grundigt, det er vigtigt du ikke tager medicin, ryger osv. Når du tilmelder dig vil du få nærmere vejledning i hvordan det hele foregår rent praktisk.

Hvis du synes det lyder spændende, kan du henvende dig til de 2 mælkebanker via nedenstående telefonnumre:

Mælkekøkkenet på Skejby sygehus – tlf. tid kl. 8-12 på tlf. nummer 89496735

Kvindemælkcentralen på Hvidovre Hospital – tlf. tid 8-14 på tlf. nummer 38622140

Min baby græder ikke med tårer

Baby Bib har aldrig nogensinde grædt med tårer. Han græder generelt ikke meget, men tænker at tårekanalerne da må være udviklet nu, så hvorfor kommer der ikke tårer?

Jeg blev hurtigt klogere på, at det først er når baby er 2-4 måneder, at de kan begynde at græde med tårer. Man mener det skyldes, at tårer normalt kun kommer når man er følelsesmæssigt påvirket. Fx når man sidder og ser en sørgelig film, har mistet et kært familiemedlem osv. De følelser har baby jo endnu ikke udviklet når de er helt nyfødte og lyserøde. Det giver meget god mening, men der er vist intet entydigt svar på om det nu også er sådan det hænger sammen.

Baby er rød under hagen

Puhhh, en frygtelig stank bredte sig forleden, da jeg tjekkede Bib under hagen. Han var helt rød og fyldt med lidt hvidt puds af en art. Jeg blev helt ked af det, da jeg så han også blødte ganske lidt fra et lille sår på huden. Straks måtte jeg Google mig til hjælp.

Google fortalte mig, at det nok drejede sig om svamp eller i hvert fald en form for irritation, da huden under hagen, eller hagerne om man vil, har svært ved at ånde. Derfor er det vigtigt at vaske huden med lidt lunkent vand, et par gange om dagen, og duppe tørt med tippen af en stofble eller håndklæde. Derudover fandt jeg et råd om, at smøre et tyndt lag zinksalve på og det var godt nok effektivt. Allerede efter 2 dage, ser hans hud helt normal og fin ud igen.

Hvis man er ekstra hårdt ramt, kan ovenstående måske ikke være nok, derved kan man enten bruge kogtvandklude eller købe en svampedræbende creme på apoteket, som fås i håndkøb. Jeg blev i hvert fald klogere på, at der skulle lidt mere daglig hygiejne til end blot bleskift og vask i bleområdet. Så nu er det lagt ind som daglig rutine lige at tjekke dobbelthagerne et par gange.

Baby har ikke skidt i flere dage

Jeg ved godt, mange har sagt at det er helt normalt, men Bib har altid været ekstrem gavmild med sine lortebleer. Der er gerne kommet 5-10 om dagen i hans første 8-9 ugers levetid, så når der pludselig var gået 3 dage uden skyggen af en, blev lillemor her bekymret.

Jeg blev dog mere rolig, da jeg så hvor mange indlæg, der er med bekymrede mødre, der oplever præcis det samme, som jeg. Det er helt normalt, at der kan gå helt på til 7-14 dage imellem lortebleer nogengange. Selvom man har været vant til, at der bare har været fuld tryk på. Ganske rigtig kom, der også en lorteble kort efter jeg havde nået, at ty til Google.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *